Udang galah atau udang masak lemak cili api/ prawn with turmeric of coconut milk

 

-200-500 gram udang galah/udang biasa

-7-9 biji cili api 

-Kunyit hidup besar ibu jari tumbuk lesung batu atau serbuk kunyit

-santan 1 biji atau 3/4 susu cair tin evaporated

-kacang hijau pendek potong kecik

-1 sudu kecik garam


Cara masakan

1)tumbuk cili api,garam,kunyit hidup dalam lesung batu sampai hancur.

2) letak santan/susu tin dalam periuk pastu gaul dengan campuran cili api dan kunyit, panas 100'c  sampai sekata.(jangan berhenti kacau kalau tak ada ketulan minyak )

3) masukkan udang dalam dalam campuran dimasak itu sampai tukar color merah.

4)masukkan last sekali kacang hijau pastu siap masak dalam semua. Boleh dihidang dengan nasi panas dan kicap, yummy sangat. Letakkan sikit garam dan gula jika kurang rasa, kalau okay tak payah letak..

Thank you for reading.


Nyum,nyum..so tasty.



ni pakai anak udang dan tambah tomato. pun sedap pakai anak udang kertas.thank you for reading.

Comments