Gulai sambal sotong/udang







Bahan-bahan


Bahan A

-200-400 gram cili kering

-2-3 labu bawang besar

-9-15 ulas bawang putih

-2 sudu besar minyak

-sedikit halia

-sedikit air untuk dihancurkan blender

Semua campuran diatas diblend sekali sampai hancur

(kalau 200 gram guna 2 bawang besar dan 9 ulas bawang putih kecik )

-minyak masak bagi pecah campuran cili diatas.





Bahan  B

-500gram-1kg  sotong( ikut suka)

-500 gram udang(terpulang nak banyak mana)

-2 bawang besar dipotong sikit -sikit

-santan sebiji@tambah sikit susu cair evaporated

-2 ulas asam keping

-1-2 sudu kecik garam( ambik sukatan kecik jika barang sikit)

-1 sudu kecik gula


Cara memasak

1) Bahan A semua bahan diblend sampai hancur dalam 3-5 minit.

2) Panaskan minyak masak lebih 100'C kemudian masuk bahan A masak minyak pecah dan berketul-ketul.

3) Masukkan udang dan sotong dalam campuran A cili tadi, kemudian biar seminit dua masukkan santan/susu cair biar 5-10 min sampai sekata.

4) Masukkan bawang, asam keping,garam dan gula diakhir masakan yang panas,biar larut. Dah siap .

Sedap makan nasi panas dan kicap.




thank you for reading. this is my mom cooking recipe. Yummy and my favorite.

Comments