Bahan-bahan
Bahan A
-200-400 gram cili kering
-2-3 labu bawang besar
-9-15 ulas bawang putih
-2 sudu besar minyak
-sedikit halia
-sedikit air untuk dihancurkan blender
Semua campuran diatas diblend sekali sampai hancur
(kalau 200 gram guna 2 bawang besar dan 9 ulas bawang putih kecik )
-minyak masak bagi pecah campuran cili diatas.
Bahan B
-500gram-1kg sotong( ikut suka)
-500 gram udang(terpulang nak banyak mana)
-2 bawang besar dipotong sikit -sikit
-santan sebiji@tambah sikit susu cair evaporated
-2 ulas asam keping
-1-2 sudu kecik garam( ambik sukatan kecik jika barang sikit)
-1 sudu kecik gula
Cara memasak
1) Bahan A semua bahan diblend sampai hancur dalam 3-5 minit.
2) Panaskan minyak masak lebih 100'C kemudian masuk bahan A masak minyak pecah dan berketul-ketul.
3) Masukkan udang dan sotong dalam campuran A cili tadi, kemudian biar seminit dua masukkan santan/susu cair biar 5-10 min sampai sekata.
4) Masukkan bawang, asam keping,garam dan gula diakhir masakan yang panas,biar larut. Dah siap .
Sedap makan nasi panas dan kicap.
Comments
Post a Comment