Resepi ayam butter /Butter milk chicken recipe

 

Simpan sini dulu 

Resepi Buttermilk Chicken

BAHAN-BAHAN:

1 ketul Dada Ayam - potong kiub kecil

1 bj Putih Telur

1/2 cwn Tepung Bestari (spicy atau biasa ikut suka)

2 sudu besar Butter

1 ulas Bwg Putih - cincang

2 tangkai Daun Kari

3-5 biji Cili Padi (ikut suka kalau nak pedas letak banyak)

1/2 cwn Susu Cair Evaporated (kurangkan/tambah ikut keperluan kepekatan)

Garam & Serbuk Lada (ikut rasa)


CARA-CARA:

1. Perap ayam dgn telur kocak selama 1-2 minit.

Golekkan ke dlm tepung Bestari & goreng sehingga masak & garing.

2. Cairkan butter & tumis bwg putih, daun kari & cili padi masak sehingga wangi.

Masukkan susu sedikit demi sedikit, tambah garam & lada, kacau sehingga pekat.

3. Tuangkan ke atas ayam goreng & hidangkan segera dgn nasi putih.

Kredit : Senduk dan kuali (ubahsuai ikut citarasa kita)



Comments