Seafood masak kunyit cili api/udang atau sotong masak kunyit cili api/ seafood cooked with turmeric and chili

 

 

Resepi udang masak kunyit


1 biji bawang besar
7-9 biji bawang putih
9 biji cili api yang besar(kalau kecik lebihkan)
Serbuk kunyit.
Kunyit hidup besar ibu jari.
Garam separuh sudu kecik
 200-400 gram Udang
200 gram Sotong (ikut suka nak letak)

1. Tumbuk bawang besar,bawang putih,cili api,kunyit hidup dengan garam sekali dalam lesung batu.
2. Lumur udang dan sotong dengan serbuk kunyit.
3. Goreng udang dengan sotong dalam suhu tinggi dan asingkan.
4. Tumis dan masak campuran bawang cili api semua tadi sampai pecah minyak dan naik bau.
5. Campurkan dan gaul udang dan sotong kunyit tadi dengan campuran cili tadi ,angkat dan makan nasi panas letak kicap seperti gambar bawah .
Sedap marvelous.








Sedap kan nampaknya. Thank you for reading.

Comments